deel 2

We beginnen met een tip:

Bepaalde rassen dienen regelmatig getrimd, geknipt of geplukt te worden.

Een poedel bijvoorbeeld moet elke acht weken in model worden geschoren en geknipt. Rassen met ruwharige vachten zoals de Petit Basset Griffon Vendeen, moeten minimaal 3 a 4 keer per jaar worden getrimd. De oude haren worden er uitgeplukt anders kan de hond last krijgen van vacht- en huidproblemen. Honden die een vervilte vacht hebben die in strengen groeit, mogen niet worden getrimd.
Bij deze honden is het normaal dat de vacht blijft doorgroeien en dergelijke viltstrengen vormt. (bv. Komondor, puli....)

U kunt de vacht van uw hond zelf verzorgen maar weet u er niet voldoende van, ga dan naar een hondentrimsalon. Deskundigen weten hoe ze de vacht van uw hond moeten verzorgen.
Een langharige hond moet vaak gekamd en geborsteld worden want de structuur van het haar werkt klitten in de hand. Een dagelijkse kambeurt is zeker geen luxe. Honden met kort haar moeten nu en dan geborsteld worden, vooral in de periode van de rui. Een heel korte, harde vacht moet om de drie of vier dagen gekamd worden.
Gebruik het juiste materiaal om uw hond te kammen of te borstelen. Kammen mogen geen scherpe tanden hebben of geen metalen punten. Daarmee beschadigt u de huid van uw hond. Borstels van natuurhaar verdienen veelal de voorkeur boven borstels van ander materiaal.
Kamt u uw hond, kam dan de vacht tot de huid door, maar doe dit wel voorzichtig. Pluk een viltknoop eerst met de vingers los, of knip de knoop eventueel met een schaar in zijn geheel weg. Kam de hond van kop tot teen dus in de groeirichting van het haar. Als de vacht volkomen klitvrij is, borstelt u de vacht nog eenmaal door. Besteed vooral veel aandacht aan de vacht op de buik, in de oksels en in de liezen; op die plaatsen vormen zich makkelijk klitten.
Nog een gouden raad: een goed trimsalon is aangesloten bij de ABHB, de Algemene Belangenvereniging Hondentoiletteer Bedrijven, de Nederlandse professionele Vereniging voor hondentoilettage. Voor meer info: www.abhb.nl .

Verzorging van de oren:

Wilt u de oren van uw hond schoonmaken, prop dan geen wattenstaafjes in de oren. Hiermee wordt het vuil alleen maar in het oor geduwd. Gebruik een goed merk van oorcleaner (vraag uw dierenarts om raad). Druppel het middel in de gehoorgang en masseer het oor. Neem daarna met een papieren zakdoekje het vuil uit het oor weg.
Maak de oren van uw hond ook grondig schoon in de winter wanneer uw hond in de sneeuw heeft gespeeld. Verwijder alle sneeuwsporen om ijsvorming op en in de oren te voorkomen. De sneeuw kunt u eventueel makkelijk verwijderen met wat lauw water.
Sommige honden hebben een overmatige haargroei in de gehoorgang. Dit moet u weghalen want anders kunnen deze haren ontstekingen veroorzaken. Haal het niet haartje voor haartje weg, maar ook niet met te grote plukken ineens. Probeer een middenweg te vinden.
Om oordruppels of oorzalven toe te dienen aan uw hond, tilt u het oor op en plaatst u de top van het flesje of tube langzaam in het oorkanaal. Vervolgens begint u de basis van het oor goed te masseren. Indien u geen klotsgeluid hoort, heeft u waarschijnlijk te weinig van met medicijn in het oor gedaan.


Verzorging van ogen, mond en tanden:

Ogen
Heeft uw hond een oogziekte en moet u dus oogdruppels of een oogzalf in het oog van uw hond doen, ga dan als volgt te werk: gebruik de duim van uw ene hand om het onderste ooglid naar beneden te trekken. Met de andere hand doet u het medicijn in het reservoir dat u gevormd heeft. Vervolgens wrijft u over het gesloten oog om de druppels of zalf beter te verdelen.
Mond
Bij sommige honden zijn plooien in de lippen aanwezig, bijvoorbeeld bij Spaniëls. In deze plooien hopen zich vaak speeksel en voedsel op dat gaat rotten en stinken. U kan de huid tussen de plooien schoonmaken met sodawater. Houd de plooien eventueel droog met wat talkpoeder.
Tanden
Tandsteen kan bij honden zeer nadelige gevolgen hebben. Laat uw hond daarom regelmatig bijten op harde brokjes en goed knaagmateriaal. Er zijn in de handel speciale hondensnacks tegen tandsteen. En u kunt uw hond wennen aan het feit dat u iedere week zijn tanden "poetst" met een doekje gedrenkt in waterstofperoxide (oplossing van 3%) of met Listerine (milde). Ga daarmee over tanden en kiezen. Er is zelfs speciale hondentandpasta in de handel te verkrijgen.


Verzorging van nagels en voetzolen:

Controleer regelmatig de nagels van de hond of ze niet te lang zijn. Normaal gezien slijten de nagels van uw hond vanzelf af wanneer de hond regelmatig op een ruwe en harde ondergrond loopt. Ga langs bij een trimsalon wanneer u ze niet durft te vijlen of te knippen. Groeit er teveel haar tussen de voetzolen, dan mag u het teveel dat tussen de voetzolen uitgroeit, wegknippen. Gebruik daarvoor een gebogen schaar, met de bolle kant naar de voetzolen toe. Zo kan u niet in de voetzolen knippen. De grootste vijand van uw hond in de winter, is het zout dat op de weg wordt gestrooid wanneer het gevroren of gesneeuwd heeft. Dat kruipt overal tussen zijn tenen en kan irritaties veroorzaken. Maak de poten daarom grondig schoon en breng eventueel balsem aan op de zoolkussentjes zodat kloven en andere ongemakken kunnen voorkomen worden.

Het borstelen van een Petit Basset Griffon Vendeen puppy:

Het haar op de rug valt natuurlijk. Als puppy hebben ze een kort vachtje, nog te kort om echt te klitten, maar juist lang genoeg om de pup te laten wennen aan borstel en kam. Het beste laat je jouw pup op één zij op de tafel liggen en borstel je met een zachte borstel de haartjes laage voor laagje van onderen naar boven toe. Stilletjes aan worden de haren langer, maar ook stugger en zal je als eigenaar blij zijn dat de hond rustig op z'n zij ligt terwijl je borsteld en kamt. De haren vallen immers steeds naar beneden als de hond staat, wat de vachtverzorging wel wat moeilijker maakt. Na de zachte borstel gebruik je ter controle op knopen nog een grove kam.

© HighHillCastle, alle rechten voorbehouden!