Verzorging

De verwaarloosde vacht.

Mocht je hond om allerlei redenen niet zo aan de verzorging gewend zijn geraakt, dan is er grote kans dat de vachtverzorging noch voor je hond, noch voor je zelf plezierig is.
Het gevolg kan zijn, dat op bepaalde plaatsen de haren gaan klitten en vervilten, vooral achter de oren, de achterkant van de dijen, de borst, de ellebogen en onder de buik/liezen. Als het verwijderen van dode haren en het verzorgen van de vacht in het algemeen is verwaarloosd, dan kan het nodig zijn de vacht geheel af te scheren. Het beste kan dit gedaan worden door een beroepstrimmer.
Daarna moet natuurlijk begonnen worden met een dagelijkse behandeling van de weer groeiende vacht.
Betreft de verwaarlozing slechts bepaalde delen van de vacht, dan kan met veel geduld de vacht nog worden gered. Plakken samengekleefde haren kunnen gespleten worden met behulp van een schaar. Die schaar wordt met de punten omlaag gehouden om te voorkomen dat de huid van je hond beschadigd wordt.
Je kunt een product gebruiken waarmee klitten worden verwijderd of een vachtverbeterend middel op oliebasis.
Ook wrijft men wel eens maïsmeel in de vacht. Het maïsmeel wordt eveneens met de vingers goed in de vacht gewerkt en als de vacht bijna droog is, worden voorzichtig met de vingers de klitten ontward tot er kleine, afzonderlijke knoopjes zijn. Deze worden dan bestreden met een klittenkam tot de vacht van je hond weer in redelijke staat is gebracht.

Dit werk zal moeten worden gespreid over een aantal dagen om kribbigheid bij baas en hond te vermijden. Zijn de ergste klitten opgeruimd, dan kan je hond worden gewassen, waarbij de aangetaste delen overvloedig worden behandeld met een vachtverbeterend middel.

Het wassen moet niet voor het ontklitten worden gedaan, omdat de klitten door het water onmogelijk nog te verwijderen zijn. De overgebleven klitjes worden aangepakt met de kromme pennenborstel.

Een paar woorden over de hygiëne.

Het verzorgen van de bgv gebeurt niet enkel uit esthetisch oogpunt, maar dient bovendien voor de algemene hygiëne en de gezondheidscontrole.
Onder onverzorgde, verwarde haren vinden ongedierte en ziekteveroorzakers optimale condities. De gebrekkige verluchting leidt bovendien sneller tot huidziekten.
De dagelijkse lichaamsverzorging bevordert daarentegen ook de vertrouwensrelatie met je hond.

Niet elke hond houdt van de dagelijkse verzorging. Probeer daarom het onaangename aan het aangename te koppelen en beloon je hond na de verzorging met een lekkernij, een wandeling of een spelletje. Bij de verzorging zelf ga je echter rustig en consequent te werk, tot je je doel hebt bereikt.

Het trimmen van de BGV.
Het trimmen is niet enkel vereist om de BGV zijn typische uiterlijk te geven, het dient ook voor het gezond houden van huid en haar. Wanneer hij regelmatig wordt getrimd, ruit de BGV bijna niet.

Het ruwe dekhaar groeit tot een bepaalde lengte, sterft dan af, maar blijft in de huid steken. Ruwharige honden hebben daarom ook geen natuurlijke haarwissel, want het afgestorven haar verhindert het groeien van nieuwe haren. Bij heel wat BGV's veroorzaakt het dode haar jeuk, die na het trimmen ophoudt.

Belangrijk bij het trimmen is dat enkel rijp (afgestorven haar) eruit wordt geplukt. Bij een BGV met een normale haargroei volstaat het om de hond om de 3 a 4 maanden te trimmen.

Trimtip:

De vacht van oudere honden (plukrassen) heeft soms niet meer dezelfde conditie en veerkracht als in hun jonge jaren. Het uitplukken van oude vacht kan dan een lijdensweg voor het dier worden. Een goede trimmer weet dat, en zal per hond bekijken of het misschien beter is deze in het vervolg te scheren. Dat is minder pijnlijk en de hond hoeft ook minder lang op de trimtafel te staan.
Wat te doen bij sneeuw?

Zie hier enkele voorzorgsmaatregelen: als je hond in de sneeuw loopt, doet zijn lichaamstemperatuur de sneeuw onder zijn poten smelten, waardoor zijn vacht nat wordt, deze bevriest dan terug en er kleeft wat sneeuw aan. Deze opeenstapeling van ijsbolletjes rond de poten is misschien mooi om te zien, maar is niet comfortabel en niet zonder gevaar voor je hond.

De aangroeiende kleine ijsbolletjes verbreden de ruimte tusen de tenen, die de pas van je hond vermoeilijken.

De kussentjes onder de poten doorstaan een zware beproeving, de sneeuw smelt en bevriest daarop onmiddellijk. Deze temperatuurverschillen kunnen onstekingen van de huid teweegbrengen. Als ze niet verzorgd worden kunnen ze verdere besmetting veroorzaken. Wil je hond zichzelf bevrijden van deze ijsbolletjes, dan kan zelfs de vacht scheuren. Het ijs maakt de poten gevoelloos en hij kan zelfs niet eens waarnemen welk leed hij moet ondergaan. Dit is nog niet alles, de poten lijden ook onder het zout dat men gebruikt om de straten en de voetpaden sneeuwvrij te houden. Dit is zeer irriterend destemeer omdat het door de haren wordt opgenomen en zo in contact komt met de huid.

Wat te doen?

Start met het wegknippen van overtollige haren tussen de kussentjes en gebruik bijv. vaseline aan de voetzooltjes.


Vachtverkleuringen:

Waar vinden we deze verkleuringen?


- bruinrode traanstreep
- bruinrode verkleuring aan de boven- en onderlippen (kan van het drinken of van speeksel komen)
- bruinrode verkleuring aan de voeten (likken)
- bruinrode verkleuring rond de anus (likken)
- roze haren op de buik en aan de binnenzijde van de benen (likken)
- bruinrood haar rond de vulva (likken, maar controleer op mogelijke nier-of blaasproblemen, die die oorzaak van het likken kunnen zijn.

Wat is de oorzaak van de verkleuringen?
Gebleken is dat een hoog ijzergehalte in het water of extra toevoeging van ijzer in sommige soorten blikvoer de oorzaak kan zijn. Het is goed mogelijk dat een teveel aan ijzer in het lichaam ook via speeksel en traanvocht wordt afgescheiden en zo de verkleuringen veroorzaakt. Zelfs is geconstateerd dat een overmatige produktie van oorsmeer roze haren rond de gehooringang veroorzaakt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het probleem van te veel ijzer aan te pakken:
1. Onderzoek het voer op een te veel aan mineralen.
2. Gebruik gekookt water in die delen van het land, waar het drinkwater een hoog ijzerpercentage heeft.
3. Zorg dat de hond niet meer likt, c.q. geen overmatig tranende ogen meer heeft.
4. Controleer je voedingssupplementen.

Behandeling

Het is niet mogelijk om de verkleuring uit het haar te verwijderen zonder het haar te beschadigen. Het moet uitgroeien.
Je kunt het tijdelijk camoufleren met kalk, poeder, maizena, maar pas op: van al die kalk en poeder kunnen de ogen weer meer gaan tranen!

Wanneer je echter de oorzaak v.d. verkleuringen hebt weggenomen zal het haar zich vrij snel herstellen en weer smetteloos wit worden.
 
Ogen en oren:

Haartjes uit de oren plukken voorkomt chronische oorontsteking:

Heel veel langharige honden hebben op oudere leeftijd chronische ooronsteking.
Sla het oor open en kijk in de gehoorgang en treft daar dan een oerwoud van haren aan die daar al jaren zitten. Om dit te voorkomen dien je al met jonge leeftijd zo rond de 9 weken te beginnen met het uitplukken van de oren.

Je neemt tussen je wijsvinger en duim kleine plukjes haar die de gehoorgang groeien en trek dit met een korte snelle beweging eruit. De eerste keer schrikt de pup maar geef hem ter beloning je vingers om af te likken. Dit is erg hondsgedrag en dus zeer natuurlijk voor de hond en gewoon doorgaan met het andere oor en daarna deze vingers ook af laten likken.
De ervaring leert dat na enkele keren de oren te hebben uitgeplukt de hond het zelfs prettig vindt om de oorplukbehandeling te ondergaan.

Zijn er ernstige zaken aan de hand zoals oormijt of oorontsteking dan is een bezoekje aan de dierenarts gewenst die zonodig het oor diep kan schoonmaken en voor thuis een zalfje ter verlichting meegeeft.

Overmatig schudden met het hoofd geeft veelal aan dat er iets mis met de oren. Ook als er overmatig veel met de poten aan de oren wordt gekrabt. Verwaarloos dit niet want bedenk dat een hond erdoor doof kan worden.

Oren schoonmaken en wattenstaafjes:

Aan de binnenkant van de oorschelp zal je vaker ingedroogd oorsmeer aantreffen, dit kan je weghalen met een watje met hierop oorcleaner, of slaolie, of babyolie of lauw water.

Ga NOOIT met een wattenstaafje in de gehoorgang, zo druk je namelijk het oorsmeer dat naar buiten komt weer naar binnen. Je kunt ook het tere trommelvlies beschadigen en zo permanente gehoorschade veroorzaken.

Verzorging van ogen en oren:

De traanafscheiding in de ooghoeken van je hond moeten dagelijks worden verwijderd. Sterk tranen en een rood bindvlies duiden op een ontsteking of een vreemd deeltje in de ogen. In dat geval moet je naar je dierenarts.
Indien het vreemde deeltje in de ooghoek zit, kun je dit voorzichtig met een doekje of een wattenstaafje zelf verwijderen.

Controleer ook regelmatig de oren. Normaal gezien, reinigen ze zichzelf en is het niet nodig contstant oorreinigingsmiddelen te gebruiken.
Vaak belemmert sterke haargroei in het oor echter dit zelfreinigingsproces en de haren moeten er dan worden uitgeplukt. Sterke oorsmeerafscheiding kan met een speciaal oorreinigingsmiddel worden opgelost. Indien het oor ontstoken is, moet je in elk geval naar je dierenarts.

Oormijt en oorsmeer:

Bij de regelmatige controle van de oren kun je vooral bij honden nog weleens een aandoening aantreffen.
Als een hond last van oormijt heeft, zie je vaak een zwarte, droog-korrelige afscheiding in de gehoorgang (kolengruis). Oormijt veroorzaakt veel jeuk. In het geval van overmatige oorsmeerproduktie zien we een grote hoeveelheid bruinzwarte, smeerbare substantie.
De meest voorkomende oorzaken van deze oorklachten zijn zwemmen in vies water, besmetting door een ander dier of overgevoeligheid voor bepaalde oorzalf.
Honden met hangende oren hebben meer kans op ooraandoeningen.

In ernstige gevallen steeds de dierenarts raadplegen. Van juni tot oktober kan het voorkomen dat er een grasaartje (kruipertje) in het oor terecht komt. Je hond krijgt dan acuut optredende pijn en zal met een scheve kop lopen.

Je kunt de oren beter niet met wattenstokjes schoonmaken, dit geeft juist irritatie en stimuleert de oorsmeerproduktie overmatig. Het vuil kan bijvoorbeeld met een propje watten weggehaald worden. Als het dier geen klachten heeft, hoef je de oren niet telkens schoon te maken.

© HighHillCastle, alle rechten voorbehouden!