Trimschema

Petit Basset Griffon Vendéen:

We zetten de hond op een trimtafel zodat hij op werkhoogte staat. Na een grondige borstel- en kambeurt beginnen we bij het hoofd.

Het haar op de schedel (1) wordt kort getrimd, zo ook de zijkanten (2) van de schedel. De wangen (3) worden echter iets langer gelaten zodat er een vierkante indruk wordt gegeven van het hoofd.
Onder de ogen (4) wordt wel wat haar verwijderd. Het haar op de stop (5) blijft staan, terwijl het haar dat vlak voor de ogen (6) zit weggetrimd wordt met een trimmes.

De snor (7) wordt mooi vol gelaten en samen met de baard (8) rond getrimd (kan met een trimmes, evt. met een efileerschaar). Van voren gezien vormen snor en baard nagenoeg een cirkel (balvorming). Dit geeft de indruk dat de snuit kort(er) is.
Het haar boven de ogen (9a) wordt op de juiste lengte gemaakt door met duim en wijsvingers de langste haren uit te pukken, zodat er een kuif blijft staan die niet naar voren toe de ogen kan bedekken.
Het haar boven de ooraanzet (9)wordt verwijderd zodat de ooraanzet duidelijk uitkomt.

Het haar op de oren (10) blijft zitten terwijl juist aan de oorranden (11) al het overtollige haar verwijderd wordt met een trimmes. De oren van een Petit moeten immers kort zijn.
Met duim en wijsvinger plukken we het haar dat in de gehoorgang groeit eruit.

Als we nu het hoofd vergelijken met wat de standaard omschrijft moeten we het volgende zien en lezen:De schedel is licht gewelfd, iets verlengd, niet te breed, Goed uitgehold onder de ogen, Een duidelijke stop en een tamelijk goed ontwikkelde achterhoofdsknobbel, De voorsnuit is veel korter dan bij de Grand Basset maar niettemin zeer licht gestrekt en vierkant eindigend. Een rechte neusrug en de lippen bedekt met een flinke snor. De ogen zijn tamelijk groot, de haren op het bovenooglid mogen niet naar voren vallen zodat ze het oog bedekken. De oren zijn soepel, smal en fijn, eindigend in een ovaal, bedekt met lange haren en niet geheel tot de neuspunt reikend en onder de ooglijn aangezet.

Het haar aan de nek (12), hals (13) schouder (13a) en het lichaam (14) wordt evenredig kort gemaakt met een bot trimmes of met de hand.
Ook op de voorborst (14a) halen we wat haar weg zodat het in verhouding is met het lichaam.

Voor de benen (15) geldt hetzelfde als bij de Grand Basset, het haar moet redelijk kort maar toch een volle indruk geven zodat er stevige poten staan.

Aan de ellebogen (16) wordt het naar buiten groeiende haar gekort met de hand of met een trimmes. De ellebogen lijken nu ook beter aan te sluiten aan het lichaam zoals de standaard zegt.

De lange haren aan de onderbelijning (buik) worden eveneens met de hand of een trimmes op lengte gemaakt (17).
Het haar op de achterbenen (18) moet net als bij de Grand Basset evenredig kort getrimd worden zonder een kale indruk te geven.

Op de dijen (19) kan iets meer haar blijven staan zodat de dijen een licht geronde indruk geven.
De standaard van de Petit zegt over de ledematen het volgende:
'Tamelijk zware botten, in verhouding tot de maat. Voorbenen goed ontwikkeld en de pols zeer licht uitkomend. Van de achterbenen zijn de dijen gespierd en licht gerond, sprongen tamelijk breed en licht gebogen.'

De hakken (20) worden eveneens gelijkmatig kort afgetrimd zodat iedere indruk van koehakkigheid gemeden wordt.

De staart (21) wordt aan de bovenkant kort getrimd en aan de onderkant (22) laten we ietsje van de bevedering staan, maar in verhouding wel minder dan bij de Grand Basset. Bovendien worden aan het uiteinde (23) de lange haren verwijderd.
De standaard schrijft hierover:
'Staart hoog ingeplant, tamelijk dik bij de aanzet, zich geleidelijk verdunnend naar het uiteinde, niet te lang en sabelvormig gedragen.'
Het haar onder de staart (24) en aan de zitbeenderen (24) wordt verwijderd zodat de lengte van de hond optisch korter wordt. Op dit punt kan ook nog wat gewonnen worden indien men aan de borst (14a) ook alle overvloedige haren verwijderd.
De standaard zegt over de algemene verschijning:
'Een klein beweeglijk en krachtig hondje met licht verlengd lichaam.'
Voor de voeten (25) geldt hetzelfde als bij de Grand Basset.

De klitjes tussen de tenen en tussen de voetzolen worden met een klein puntig schaartje verwijderd terwijl de uitstekende haren met een licht gebogen schaar volgens de contouren van de voet worden weggeknipt.

De nagels worden kort geknipt.

De haren rond de anus en aan de geslachtsorganen worden kort geknipt.

Als we de hond nu even laten lopen en zich uit laat schudden kunnen we misschien nog wat onregelmatigheden ontdekken. Na deze bijgewerkt te hebben krijgt de hond een welverdiende beloning! Succes!

Deze beschrijvingen betreffen honden die naar een show gaan. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interpretatie en deze beschrijvingen gelden slechts als handleiding voor diegenen die er niets van af weten.

Voor honden die niet naar een show gaan en/of op verzoek van de eigenaar kan de hond meer of minder kaal gemaakt worden.

© HighHillCastle, alle rechten voorbehouden!